Tijdens de eerste afspraak bespreken we uw klacht(en) door middel van een uitgebreide intake. Het is van belang u klacht zo goed als mogelijk in beeld te brengen zodat we inzicht krijgen over de aard, de ernst en de beïnvloedbaarheid van de klacht. Aan de hand van de intake zal ik u uitleggen waar de klacht door ontstaan is en wat de mogelijke gevolgen zijn. We zullen vooral ook bespreken wat ik als bekkenfysiotherapeut voor u kan betekenen. Vervolgens zal u van mij uitleg krijgen over de onderzoeken die ik de volgende behandeling wil uitvoeren. Afhankelijk van de klacht zal u gevraagd worden een plas- of ontlastingsdagboekje bij te houden. Meer informatie over de verschillende onderzoek- en behandelmogelijkheden die de bekkenfysiotherapeut kan uitvoeren kunt u hieronder vinden.
Bio-feedback is een afkorting van biologische feedback. Dit betekent dat u via een beeldscherm informatie krijgt over activiteiten van het lichaam: in dit geval over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Bijna alle spieren in het lichaam werken over een gewricht. Wanneer de spier aanspant ontstaat een zichtbare beweging. De bekkenbodemspieren werken echter niet over een gewricht. Het aan- en ontspannen van de bekkenbodem geeft geen zichtbare beweging. Door gebruik te maken van bio-feedback wordt het aan- en ontspannen van de bekkenbodem in een grafiek zichtbaar gemaakt op het scherm. Van elke meting worden de gegevens opgeslagen, zodat deze in het verloop van de behandelingen kunnen worden vergeleken. Zo kunnen de behandelresultaten makkelijk geobjectiveerd worden. De spieractiviteit van de bekkenbodemspieren wordt gemeten via een elektrode die tijdens de oefening in de schede of anus geplaatst wordt.
In de bekkenfysiotherapie wordt de echografie vooral gebruikt om indruk en inzicht te krijgen in het functioneren van de bekkenbodemspieren. Wanneer de blaas gevuld is ontstaat de mogelijkeid, om via de buik door de blaas heen, de beweging van de bekkenbodemspieren zichtbaar te maken. Door op het scherm mee te kijken wordt het voor u duidelijk hoe de organen in het kleine bekken gepositioneerd zijn en waar de bekkenbodemspieren zich bevinden. Voor de bekkenfysiotherapeut wordt het duidelijk of u de bekkenbodemspieren selectief kan aan- en ontspannen. Daarnaast kan met de echo gekeken worden of de blaas na het plassen wel helemaal leeg is.
Er kunnen verschillende redenen zijn om elektrotherapie te gebruiken. De meest gebruikte redenen zijn:
– ernstig krachtverlies of het niet “weten hoe”
– een instabiele, onrustige of overactieve blaas
– pijn
– een te hoge spierspanning
Krachtverlies / niet “weten hoe”:
Wanneer spieren ernstig verzwakt zijn en nog maar moeilijk kunnen aanspannen, kun je ze middels elektrostimulatie laten aanspannen. Sommige mensen zijn “vergeten” hoe ze moeten aanspannen, ze kennen het gevoel niet meer.
Als een spier aanspant lopen er stroompjes door deze spier. Deze stroompjes worden in ons lichaam zelf opgewekt. Met de elektrostimulatie zijn deze stroompjes precies na te bootsen waardoor de spier gaat aanspannen. Op deze manier kunt u weer voelen hoe of de bekkenbodemspieren aanspannen. U kunt proberen mee te doen wanneer de stroom uw bekkenbodem laat aanspannen. Op deze manier kunt u leren hoe u zelf uw bekkenbodemspieren weer goed kunt gebruiken.
Bij deze behandeling moet de stroom worden gedoseerd tot de bekkenbodemspieren aanspannen.
Instabiele, onrustige blaas of overactieve blaas (OAB):
Een instabiele of onrustige blaas betekent dat de blaas zich (te) vaak samentrekt waardoor men het gevoel krijgt dat men moet plassen. Omdat de blaas zich zo vaak samentrekt is deze nooit vol en worden er kleine beetjes urine uitgeplast. Vaak is de drang erg heftig en bijna niet te onderdrukken. In veel gevallen wordt er urine verloren tijdens deze heftige drang.
Voor deze behandeling wordt een stroomvorm gebruikt die de blaas wat rustiger maakt zodat deze niet zo vaak samentrekt. Hierdoor neemt de drang af en hoeft men niet meer zo vaak te plassen. Het urineverlies wordt dan ook minder.
Bij deze behandeling moet de stroom worden gedoseerd tot u de stroom goed duidelijk voelt.
Wanneer deze behandeling u goed helpt maar wanneer de klachten terugkomen na het beëindigen van de therapie, bestaat er de mogelijkheid dat u zich zelf thuis met een “thuisapparaatje” gaat behandelen.
Wanneer u hiervoor in aanmerking komt, zal de bekkenfysiotherapeut dit uitgebreid met u doornemen.
Pijn:
Ook pijn kan een reden zijn om elektrotherapie te geven. Er bestaan verschillende stroomvormen die pijnstillend werken. Er wordt gekozen voor een stroomvorm die specifiek op uw klachten is afgestemd.
Bij sommige stroomvormen is het mogelijk dat u zich zelf behandelt met een “thuisapparaatje”, de TENS.
De TENS wordt met name bij chronisch pijn gebruikt.
Te hoge spierspanning:
Het komt voor dat mensen erg veel spanning in hun bekkenbodemspieren hebben maar dat ze zich dit niet bewust zijn. Ze weten dan ook niet hoe ze deze spanning moeten laten wegvloeien. Met elektrotherapie kan geholpen worden de spanning in de bekkenbodemspieren omlaag te brengen.
Triggerpoints zijn voelbare plekken in het spierweefsel die plaatselijk of op een andere locatie pijn veroorzaken. Het zijn spiervezels die continue in aangespannen toestand zijn waardoor lokaal de bloedcirculatie belemmerd is en afvalstoffen zich ophopen met alle gevolgen van dien. Door de verkramping zal de spier verkorten en pijn veroorzaken aan de aanhechtingspunten. Ook wordt de pijn via de myofascia ( het vlies om de spier) geleid naar andere delen van de spier.
Iedereen heeft triggerpoints, alleen hoef je er niet altijd last van te hebben. Ook in de bekkenfysiotherapie bij de behandeling van de diverse pijnklachten in en rondom het bekken zijn deze triggerpoints aanwezig. De behandeling van deze triggerpoints kan bestaan uit verschillende massage en rek technieken. Daarnaast wordt bij de behandeling van deze triggerpoints ook veel gebruik gemaakt van elektrotherapie en dry needling. Meer informatie over dry needling vindt u hier .Uit ervaring blijkt dat triggerpoints in de bilspieren vaak ontstaan als gevolg van een bekkenscheefstand, een beenlengteverschil, een verstoorde beweging van het SI-gewricht, overdreven pronatie van de voeten en (in het verleden) een hernia in de lumbale wervelkolom. Zoals u op het plaatje hieronder ziet, kunnen triggerpoints in de kleine bilspier ook pijn geven aan de achterkant en langs de buitenkant van het been. Deze pijn kan aangezien worden voor een hernia, ischias of afgeleide pijn uit de rug, waardoor behandeling kan falen.
Bij dit onderzoek wordt een speciale ballon in de anus gebracht. Door de ballon met lucht te vullen, weten we of u vulling in het rectum waarneemt en bij hoeveel vulling u een gevoel van aandrang krijgt. Verder kunnen we zien hoeveel vulling u maximaal kunt opslaan in het rectum. Tijdens de behandeling kunnen we met de ballon het gevoel van waarneming trainen en de capaciteit vergroten.
In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. Bij de meeste toepassingen van de tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door de spieren in een gerekte postitie te brengen. Vervolgens wordt de tape op de huid van het te behandelen deel aangebracht. Wanneer dan de spier weer in een ontspannen houding komt zorgt de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Een van de belangrijkste effecten van het optillen van de huid is pijn vermindering die ontstaat door drukvermindering en een verbeterde circulatie.
Fascie (bindweefsel)
Fascie ( fascia – facie) is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.
Fascie is één van de drie soorten bindweefsel: de andere twee zijn ligamenten en pezen.
Er zijn drie lagen fascie: onderhuidse fascie, diepliggende fascie, en verbindende fascie.
Abrasion betekent letterlijk afschaven of schuren.
Met de speciale “Fascial Abrasion Technique” is het mogelijk om spanning in de fascie, die om en tussen het spierweefsel ligt, snel en effectief te behandelen. Daardoor normaliseert de spanning van de fascie en de kwaliteit van het bewegen verbeterd. Correct gebruik van deze techniek zorgt ervoor dat op een snelle manier hardnekkige restricties en weefselstijfheid behandeld kunnen worden waardoor voor de patiënt beter en sneller resultaat bereikt wordt! Voor deze behandeling wordt gebruik gemaakt van een speciaal hiervoor ontworpen “tool” die door de verschillende behandeloppervlakken en randen een alles in een hulpmiddel is. Het gebruiken van deze tool geeft een goede grip op de fascie, maar met minder druk op de huid, waardoor blauwe plekken en beursheid wordt voorkomen. Patienten ervaren het over het algemeen als een heel plezierige techniek.